Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΔΟΣΙΑ του Χ.Πίντερ


Ένα θεατρικό έργο με κινηματογραφικό μοντάζ, που με επίφαση μια ιστορία προδοσίας μιλάει για την λογοτεχνία. Δυο αρσενικά κι ένα θηλυκό ανάμεσα σε λέξεις και βιβλία που τους βοηθούν να προδώσουν και να προδωθουν, να ξεχάσουν την προσωπική τους απελπισία και να επιτεθούν, διεκδικώντας ο καθένας το δικό του μερίδιο στην καταγραφή της Ιστορίας. Ανάμεσα τους ποιήματα του William Butler Yeats να βοηθούν τα πισωγυρίσματα του χρόνου, αφορμές να εντοπίσει η ασθενημένη μνήμη των ηρώων και των θεατών, τις οριακές στιγμές μέσα στον χρόνο και το τοπίο μιας σχέσης ανομολόγητης. Ενός κρυφού παράφορου  έρωτα ανάμεσα σε κορμιά που έμαθαν άλλα να λένε, άλλα να εννοούν, άλλα να ακούν κι άλλα να κάνουν, κι ανάμεσα στις λέξεις και τις συμπεριφορές,  παιδιά, αστικές αναζητήσεις, διακοπές και ομολογίες, πάρτυ κι αλκοόλ, μυστικά και ψέματα. Αληθινές ζωές διπλανών μας , ίσως ακόμη ακόμη μέρος δικών μας ζωών που δεν βρήκαμε ποτέ την ευκαιρία να ανασυντάξουμε και να σκεφτούμε , κι αρκεί ένας ήχος να μας θυμίσει πως…
Ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος δείχνει να γνωρίζει καλά, το σύμπαν που περιγράφει ο Χαρολντ Πίντερ. Σκηνοθετώντας το τρίτο έργο του Πίντερ μέσα σε μια 30ετια θεατρικής παρουσίας, καταλαβαίνει τις συνιστώσες που αποτελούν την προβληματική του, τον ακολουθεί, κι αφήνει αφαιρετικά να κυριαρχήσει ο λόγος του Πϊντερ, αδρός , υπαινικτικός και υπόγειος σαν συναίσθημα που επωάζεται πριν εκραγεί . Διδάσκει τους ηθοποιούς του την εσωτερική ερμηνεία μιας άμεσης τεχνικής σχεδόν σωματικής, δουλεύει τα βλέμματα τους σαν ένα δεύτερο κείμενο πάνω στο βασικό κείμενο και σε παρασύρει σε μια ιστορία προδοσίας, που σε αφορά σε τούτους τους καιρούς που τα πάντα καταρρέουν και μένει μόνο μια εκδρομή στο  Τορτσέλο, σαν ποίημα του Yates, σαν  κρυμμένη ζωή ανάμεσα σε τόσες παραπλανητικές  λέξεις, τόσο που δεν μας μένει ούτε μια λέξη πια για να μας παρηγορήσει, για την ζωή που αφήσαμε να μας πάει σε ένα ερημικό συναισθηματικά…αλλού.
Η παράσταση ανεβαίνει , σε τρεις μοναδικές παραστάσεις  Δευτερα 11 , Τριτη 12 , Τεταρτη 13 Ιουνίου 2012 στο Θέατρο 90 ΜΟΙΡΩΝ , Φιλίππου 36, Θεσσαλονίκη ( τηλέφωνο κρατήσεων 2315001960)
Παίζουν αλφαβητικά Βασίλης Γκένιος,  Γιαννης Κιντάπογλου, Ευα Στέφα και Δημήτρης Τσιλινίκος
Βοηθός σκηνοθέτη η Ελευθερία Τσακούρη, Φωτισμοί : Γιάννης Μπενέβας, Video Art: Γιάννης Αναστούλης. 

2 σχόλια:

 1. Αγαπημένε συνεργάτη Τέλλο,
  έχεις βυθιστεί απόλυτα στο Πιντερικό σύμπαν. Έτσι εξηγείται ο υπέροχος τρόπος που κατάφερες να ντύσεις ηχητικά την παράσταση, ξεγυμνώνοντας όσα πιθανότατα θα μπορούσαν να είχαν μείνει κρυφά.
  Δημιούργησες μια ηχητική τοιχογραφία που λειτουργεί ως φόντο για να μεγεθυνθούν και τα πιο μύχια συναισθήματα των ηρώων.
  Έστησες ένα καμβά για να αποθέσουν την κάθε απόχρωση της συγχυσμένης ψυχικής τους παλέτας πριν την σκεπάσει οριστικά το επόμενο στρώμα χρώματος.
  Έπλεξες ένα χαλί για να βουλιάξουν φιλικά στο πέλος του οι ανομολόγητοι πόθοι τους πριν τους τραβηχτεί απότομα κάτω από τα πόδια την αμέσως επόμενη στιγμή.
  Σαν ηθοποιός αισθάνθηκα μια πρωτόγνωρη αίσθηση ασφάλειας περικλειόμενος από τις «ατμόσφαιρες» που δημιουργήθηκαν, υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις του Αχιλλέα φυσικά αλλά και από την «άλλη διάσταση» που κατάφερες εσύ να δημιουργήσεις.
  Βεβαίως το αποτέλεσμα θα μας κρίνει όλους μας.
  Μέχρι τότε όμως σε … ευχαριστώ από καρδιάς!

  Δημήτρης Τσιλινίκος
  (ηθοποιός στο «Προδοσία» του Χ.Πίντερ σε σκηνοθεσία Αχ. Ψαλτόπουλου και μουσική επιμέλεια Τέλλου Φίλη)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. εγω ενα εχω να δηλωσω μερες που ειναι
  τσιν τσιν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή