Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Να υποψιάζεσαι


Να υποψιάζεσαι όποιον δεν άλλαξε τρόπο ζωής τον τελευταίο χρόνο. Τον ηλιοκαμένο να υποψιάζεσαι. Αυτόν που ακόμη παίρνει το αμάξι του να πάει στη δουλειά. Να υποψιάζεσαι αυτόν που τρώγει σε εστιατόρια με αλλοδαπούς σερβιτόρους αλλά παρ όλα αυτά πανάκριβο και σικ. Να υποψιάζεσαι όποιον σιωπά. Όποιον βαριέται. Να υποψιάζεσαι γιατί οι μάσκες έπεσαν.
Να υποψιάζεσαι όποιον δημόσια δεν παίρνει θέση. Είναι η πλειοψηφία, ίδια με τους αντιστασιακούς μετά τη χούντα. Να υποψιάζεσαι όποιον σου λέει ότι όλα όσα γίνονται γίνονται για καλό. Να υποψιάζεσαι και να απομακρυνεις τα παράσιτα της εξουσίας από γύρω σου που σα ζιζάνια θέλουν να πνίξουν το ένστικτο σου.
Να υποψιάζεσαι τους κριτικούς λόγους εκ του μακρόθεν. Είτε θετικούς είτε αρνητικούς. Η εποχή απαιτεί να κυκλοφορείς στην αγορά, να συνομιλείς, να διαπληκτίζεσαι αν χρειαστεί. Να κυκλοφορείς, να συνομιλείς να παίρνεις θέση, να υποψιάζεσαι όσους το αποφεύγουν. να υποψιάζεσαι όσους σιωπούν, όσους μιλούν για το ποδόσφαιρο ακόμη, η για το πρόγραμμα της TV. Να υποψιάζεσαι όσους δεν σε κοιτούν στα μάτια. Οι καιροί απαιτούν να ζήσεις κι όχι να χαθείς σε μια προσομοίωση ζωής. Η ζωή δεν είναι video game δεν νικάει πάντα ο πιο επιδέξιος. Νικαει μονο οποιος στο τελος θα πει ΕΖΗΣΑ!
Να υποψιάζεσαι όποιον λέει οτι δεν εχει χρήματα για να δημιούργησει, αλλα ανετα ψαχνει που να βολευτει. Οποιον σκυβει για να μη χασει, να υποψιαζεσαι. Οποιον ντρέπεται. Οποιον δεν εχει μαθει να λέει οχι, να τον υποψιάζεσαι πιο πολυ. Να υποψιάζεσαι τον διδακτικό τόνο οπως συμπλήρωσε κι ο Νικος. Ο κόσμος πήγε μπροστα οχι με την πίστη και τον φανατισμό αλλα με την αμφισβήτηση και την υποψία. Να υποψιάζεσαι τις καρέκλες, τους αχυρενιους θεσμους, την ισορροπία δυναμεων να υποψιάζεσαι.
Να υποψιάζεσαι την "κοινή λογική". Κι αν σε τρομάζει τοτε να το λές. Οταν γινουν πολλοί οι τρομαγμένοι αυτου του τόπου, τότε ο ορισμός της τρομοκρατιας θα μεταφερθει στον λογαριασμό των πραγματικων τρομοκρατων. Των νταβατζηδων της ζωής μας. Να υποψιάζεσαι κάθε μέρα που γίνεται κάτι ακόμα που σε τρομοκρατεί ακόμη πιο πολύ.
Να υποψιάζεσαι, καθημερινά. Να μη σταματάς. Να μην φοβάσαι. Να υποψιάζεσαι και να το λές. 


(γιατι τα ποιήματα στην εποχή μας δεν εχουν ομοιοκαταληξία, γραφονται για να ξορκίσουν την απελπισία )

4 σχόλια:

  1. Ατελείωτη θα είναι αυτή η υποψία σ'αυτή την χώρα...Πρέπει να υποψιάζεσαι τουλάχιστον το 50% των συμπολιτών. Αλλά έτσι όπως τα περιγράφεις, αξίζει. Αρκεί να το λες, όπως λες. Η σιωπή είναι η χειρότερη αιτία για υποψία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ζωή δεν είναι video game δεν νικάει πάντα ο πιο επιδέξιος. Νικαει μονο οποιος στο τελος θα πει ΕΖΗΣΑ!
    αυτο κραταω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φωτογραφία και το νόημα του κειμένου ταιράζουν απόλυτα.
    Απλά ζήσε για εσένα...δεν έχουμε τίποτα άλλο παρά μόνο εμάς.
    Την Καλησπέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή