Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

ο ζημιογόνος 9,58fm


Όσοι δημιούργησαν αυτό που αποκαλείται Πολιτισμός σε τούτη τη χωρά, είχαν μια κοινή αφετηρία, την διάθεση να παντρέψουν το υπάρχον ιθαγενές με το εν τη γενέσει του, κοσμοπολίτικο. Το απόλυτα προχωρημένο στα καθ’ήμας με το παραδοσιακό που ενυπάρχει στο dna μας. Εκεί που αποτυγχάνει αυτό το εγχείρημα είναι στα πρόσωπα εξουσίας, που οι σπουδές του εξωτερικού δεν λειτούργησαν σαν σύζευξη με τον ενυπάρχοντα πολιτισμό της χωράς τους, αλλά σαν μια κιτσατη τροχοπέδη , στην  βιαστικά και χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον αντιγραφή των δρώμενων του εξωτερικού. Είναι πολύ σημαντικό μια χωρά αποκλεισμένη από την Αναγέννηση να μπορεί να στέκεται πολιτισμικά ισάξια με τις χώρες που μετά των μεσαίωνα δημιούργησαν το σύγχρονο στάτους πολιτισμού. Γι αυτό η οποιαδήποτε κίνηση των συγχρόνων οφείλει να είναι πολύ προσεκτική, σχεδιασμένη σε βάθος χρόνου κι όχι επιλεκτικά, με τον πανικό μιας οικονομικής ύφεσης κι ενός κακώς εννοούμενου οικονομικού συμμαζέματος.
Η ΕΡΤ, όπως κι όλος αυτούς ο χωρίς ντροπή ονομαζόμενος δημόσιος τομέας,  δε θα σωθεί με το κόψιμο, αλλά με το ξερίζωμα ενός παρακράτους πελατειακής ιδιότητας που έχει γίνει καθεστώς πλέον, που αγκαλιάζει ασφυκτικά οτιδήποτε δημιουργικό σύγχρονο και τελικά δημοκρατικό στη δημόσια ζωή μας. Κι όλο αυτό έχουμε αφήσει να γίνει γιατί είναι μια συνωμοσία σιωπής όλων μας με τα κριτήρια που άτυπα υπάρχουν σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική. Είναι η δήλωση ανεπάρκειας οράματος και διάθεσης να προσφέρουν ανιδιοτελώς στον τόπο. Είναι ότι οι πολιτικοί μας σήμερα , οι ίδιοι που ευθύνονται για την κατάσταση μας είναι οι ίδιοι που την δημιούργησαν με την απάθεια μας για βοηθό. Ωραία δεν τιμωρείται κανείς. Όπως κανένας δεν από αυτούς δεν θα γίνει Εθνικός Ευεργέτης. Τι κάνουν λοιπόν? Εξυπηρετούν. Βρίσκουν παραθυράκια σε νόμους που αλλεπάλληλα ψηφίζουν, για να τους παραβούν. Δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα της παραβατικότητας να σκέπει την χώρα. Αυτό λοιπόν είναι το ζητούμενο κι όχι η ομολογία αποτυχίας που κι αυτή τη χρησιμοποιούν για ίδιο όφελος . Τι κάνουν  για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία που έχει γίνει καρκίνωμα στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας? Καθυστερούν και συσσωρεύουν.
Η λύση δεν είναι να κλείσει ένας ραδιοφωνικός σταθμός που στοιχίζει το πολύ 15000e το μηνά στο κράτος, αλλά να δοθεί μια απάντηση για το τι Ελλάδα θέλουν και μας στερούν πολιτισμό, έναντι μιας αδηφάγας ποδοσφαιροποίησης  των ερτζιανών χάριν της διαφήμισης και των νταβατζιδικων διαπλεκόμενων συμφερόντων. Μιας δημόσιας τηλεόρασης που αρνείται να δώσει τον τόνο του μέτρου κι άγεται και φέρεται από τα ιδιωτικά συμφέροντα της αγοράς?
Κανείς δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ για να εξευτελιστεί, ούτε ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για να γίνει το περιθώριο της Ευρώπης. Τι τους κάνει να το ξεχνούν? Τα πτυχία των ξένων Πανεπιστημίων που διαφημίζουν στα βιογραφικά τους? Ας αλλάξουν λοιπόν πρώτα την δική τους κλίμακα αξιών, κι ας ευχηθούμε αυτό να είναι η αρχή να αλλάξουμε κι όλοι οι υπόλοιποι, παίρνοντας τους σαν παράδειγμα, ζωής κι όχι επιβίωσης.Πριν αποφασίσουν για οτιδήποτε ας προσπαθήσουν να αγαπήσουν την ελληνική παράδοση χωρίς να την απαξιώνουν, γιατί ακόμη τους θυμίζει την Χούντα στο βάθος των νεανικών ιδεοληψιών τους , όταν προσποιόντουσαν τους αριστερούς. Ας προσπαθήσουν να καταλάβουν γιατί είναι γνησίως ελληνικός ο Νικος Βαρυτιμιάδης, ο Φώτης Σαγώνας,η Αθηνά Ραχηλ Τσαγγαρη, ο Γιώργος Λανθιμος,  η May Roosevelt, ο Lolek και οι Your Hand in Mine  και γι’αυτό ακριβώς απολύτως διεθνείς. Ας προσπαθήσουν έστω τώρα να μορφωθούν ,για το τι είναι απαραίτητο και ουσιαστικό για την ύπαρξη κι ας αποδεχτούν ότι στον χώρο των τεχνοκρατών και του ορθολογισμού έχει αποδειχτεί πλέον  ότι το συνεχές copy paste ιδεών , πρακτικών, αποφάσεων και πολιτικής  σε φτάνει κάποτε σε έναν γκρεμό που μονό ο Πολιτισμός μπορεί να αποτρέψει την προδιαγεγραμμένη σου πτώση. Πως μπορείς να διορθώσεις κάτι αν δεν το αγαπήσεις πρώτα? Αν δεν τολμήσεις να αποδεχτείς ότι είσαι μέρος του?
Ποτέ οι νοοτροπίες και τα βολέματα δεν άλλαξαν με την νομοθεσία, πουθενά στον κόσμο, αλλά με την επίμονη καθημερινή εκπαίδευση. Ας σταματήσουν να βαριούνται κι ας αρχίσουν από τα βασικά. Τότε ίσως βρουν δίπλα τους πρώτους υποστηρικτές που δεν θα είναι οι χούλιγκαν κι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου που ακόμη γραφούν συνθήματα πάνω στα αγάλματα. Στα αγάλματα μας που άντεξαν τόσα και τώρα τα παραδίδουμε στο έλεος των πλιατσικολόγων που εμείς οι ίδιοι εκθρέψαμε.

3 σχόλια:

 1. Το πρόβλημα με τους πολιτικούς είναι ότι έχουν πλήρη άγνοια των θεμάτων που άπτονται της θέσης τους. Ο κ. Μόσιαλος για παράδειγμα που είναι Καθηγητής της πολιτικής της υγείας, ποιά ακριβώς σχέση έχει με το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση; Πώς κρίνει; Με την ίδια λογική θα μπορούσε να τον πάρει υπάλληλο ένας μεγαλοεργολάβος για να του πει τι πρέπει να αλλάξει στα σχέδια ενός έργου ώστε να μειωθεί το κόστος; Όχι φυσικά, εκτός αν ήθελε να γκρεμιστεί το κτίριο. Μπορώ να φέρω δεκάδες τέτοια παραδείγματα. Η όλη ιστορία απλά πατάει πάνω στην ανευθυνότητα. Διότι ο κ. Μόσιαλος και έξυπνος φαίνεται και ικανός, αν κρίνω από το βιογραφικό του. Αλλά σε άλλο πεδίο. Άρα είναι συνειδητά ανεύθυνος. Και το κακό είναι ότι δεν είναι ο μόνος.
  Βαγγγέλης Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για να αγαπήσουν κάτι πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει αγάπη, μεράκι, πάθος, όρεξη για δημιουργία, κοινώς πολιτισμός. Η συμπεριφορά μας και η ψυχή μας είναι ο πολιτισμός. Και όσοι εδώ και τόσα χρόνια στην Ελλάδα παίρνουν τις αποφάσεις, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, μόνο αυτό δεν διαθέτουν.
  *σήμερα στο Block 33 είναι η δεύτερη μέρα μιας γιορτής της μουσικής σκηνής, αλλά και αφιέρωμα στον 9.58. Μια ευκαιρία για αντάμωμα όσων διαθέτουν τα παραπάνω ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. στη σαλονικη τα μυαλα ειναι ακομη καθαρα, τα ματια ανοιχτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή