Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

το Βιβλίο ΠΑΝΤΟΥ!!!

Η Parallaxi και η ομάδα του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» συνεχίζουν τις δράσεις τους, εστιάζοντας αυτή τη φορά στον πολιτισμό με επίκεντρο το βιβλίο.
Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) η «Θεσσαλονίκη Αλλιώς»βλέπει το «Βιβλίο Αλλιώς» και υποδέχεται την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (5-8 Μαΐου) στην πόλη.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία - Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ).
Το απόγευμα τηςΤρίτης,3 Μαΐου,18:00 - 22:00, το κέντρο της Θεσσαλονίκης γεμίζει βιβλία και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε έναν διαφορετικό κόσμο. Ο χάρτης- πρόγραμμα των δράσεων διαμορφώνεται ως εξής:
1.Ηπλατεία Ναυαρίνου παραδίνεται από τις 18:00 στα παιδιά.
Σε συνεργασία με τη Σοφία Σούπαρη και τις Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός η παιδική χαρά της υποβαθμισμένης πλατείας μετατρέπεται σε ένα χώρο φιλικό για τα παιδιά γεμάτο βιβλία, τα οποία θα πλησιάσουν τα παιδιά με μία διαφορετική λογική. Παράλληλες αφηγήσεις παραμυθιών από παραμυθάδες με τη μορφή του living library και δημιουργία βιβλίων από τα ίδια τα παιδιά δημιουργούν μία γωνιά αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο.
Παράλληλα στον ίδιο χώρο το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών(Ίδρυμα «Μανόλης Τριανταφυλλίδης») του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει τρία δημιουργικά παιχνίδια που προκαλούν τα παιδιά να παίξουν με τις λέξεις. Τα παιχνίδια αφορούν κυρίως παιδιά πέμπτης και έκτης δημοτικού, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα διανεμηθούν εκδόσεις του Ινστιτούτου.

2.Έξι κορυφαίοι συγγραφείς της πόλης διαβάζουν στις αυλές εκκλησιών κείμενά τους εμπνευσμένα από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
2α. 18:00 @Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας ο Σάκης Σερέφας
2β. 18:30 @ Άγιος Αντώνιος ο Ισίδωρος Ζουργός
2γ. 19:00 @ Άγιος Μηνάς ο Απόστολος Λυκεσάς
2δ. 19:30 @Αχειροποίητος ο Θωμάς Κοροβίνης
2ε. 20:00 @Αγία Σοφία η Σοφία Νικολαΐδου

3. Ανταλλαγή βιβλίων στην Ικτίνου. Η έννοια του bookcrossing αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη. Από τις 18:00 μέχρι τις 21:00 σε συνεργασία με τους bookcrossers της πόλης η αυλή του σχολείου της Ικτίνου μετατρέπεται σε ένα πεδίο ανταλλαγής βιβλίων και όλοι οι βιβλιόφιλοι καλούνται να συμμετάσχουν. Τη δράση υποστηρίζει και η ομάδα ανακύκλωσης βι-βλίων «2η Ευκαιρία», προσφέροντας βιβλία και ανακυκλώνοντας βιβλία που θα φέρει το κοινό. Στις 20:00 ο ρυθμός αλλάζει. O εκδοτικός οίκοςGaruda Hellas σε συνεργασία με την ομάδα κίρταν Θεσσαλονίκης, της παράδοσης Satyananda yoga θα παίξει κίρταν, τραγούδια βασισμένα στην ινδική λογοτεχνική παράδοση.
4.Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πλούσια λογοτεχνική ιστορία. Η δημοσιογράφος Εύη Καρκίτη με την καθοδήγηση του ποιητή ΜάρκουΜέσκου επιχειρεί μία περιπατητική ξενάγηση σε κλασικά στέκια, σπίτια και σημεία που έζησαν και έδρασαν σπουδαίοι λογοτέχνες. Τα δρομολόγια θα είναι δύο με ώρες έναρξης 19:00 και 20:30 αντίστοιχα με αφετηρία την είσοδο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας.

5.Η βραδιά κλείνει στις 21:00 στην Πλατεία Άθωνος, όπου οΔημήτρης Νικολούδης δίνει μία συναυλία με μελοποιημένα ποιήματα. Η συναυλία με τίτλο «Νότες και Ρίμες» πραγματοποιείται σε συ νεργασίαμε τον 9.58 FM της ΕΡΤ3.
-Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα κεντρικά βιβλιοπωλεία συμμετέχουν στις δράσεις διοργανώνοντας χάπενινγκς με θεματικές ενότητες, βιτρίνες εμπνευσμένες από το συνολικό πρόγραμμα και προσφορές.
Συγκεκριμένα:
6. Το βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδη(Παύλου Μελά 11) υποδέχεται στις 19:30 τον Γιώργο Κιμούλη σε μία εκδήλωση με τίτλο «Η λέξη γίνεται σώμα», που συνδυάζει το βιβλίο με το θέατρο. Παράλληλα, θα διαθέτει τα βιβλία σε τιμές μειωμένες κατά 20%.
7. Το βιβλιοπωλείο Πυξίδα(Πατριάρχου Ιωακείμ 2) διοργανώνει μία γιορτή ανάγνωσης, όπου οι φίλοι της Πυξίδας διαβάζουν κείμενα πουαγαπούν.
8. Το βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης(Τσιμισκή 11) αφιερώνει το απόγευμα σε βιβλία για τη Θεσσαλονίκη, διαθέτοντάς τα σε ειδικές προσφορές.
9. Το βιβλιοπωλείο της Λίλης Ζαχαριάδου (Προξ. Κορομηλά 20) σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο «Traveller » (Προξ. Κορομηλά 41) μας συστήνουν το «bike- in booksale» και μας καλούν να ψωνίσουμε βιβλία με το ποδήλατο.
10. Το καινούριο βιβλιοπωλείο«Γιάφκα» (Γρηγορίου Παλαμά 21) σε συνεργασία με το εργαστηρί θεατρικής ονειροπλασίας «Αιθερόπλοο»προσφέρει στις 19:00 ένα δίωρο πρόγραμμα αφιερωμένο στο αγαπημένο παραμύθι του «Μικρού Πρίγκηπα» και παράλληλα κάνει προσφορές σε γνωστά παιδικά βιβλία.
11. Τοβιβλιοπωλείο Ιανός(Αριστοτέλους 7) αφιερώνει τη βιτρίνα του στους συγγραφείς από τις τιμώμενες χώρες της 8ης Διεθνούς ΈκθεσηςΒιβλίου και τους καλωσορίζει στην πόλη.
12. To Seven Film Gallery της Αλ.Σβώλου παρουσιάζει τις εκδόσεις του ΚΕ.Μ.Ε.Σ και τα βιβλία για τον κινηματογράφο του Αλέξη Δερμεντζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου